Αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας (και είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο)

Ένας life coacher και ένας οικολόγος... των ήχων μάς δείχνουν ότι η σιωπή και η ησυχία, όταν μάλιστα περνούν μέσα από τη φύση, είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει στην ευτυχία.

<p>«Ο θόρυβος που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας πληγώνει το μυαλό μας. Τα συνεχή ερωτήματα που θέτουμε στους εαυτούς μας όχι μόνο δεν μας οδηγούν στη γνώση, αλλά μας προκαλούν σύγχυση. Απλώς αντιδρ

'Ο θόρυβος που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας πληγώνει το μυαλό μας. Τα συνεχή ερωτήματα που θέτουμε στους εαυτούς μας όχι μόνο δεν μας οδηγούν στη γνώση, αλλά μας προκαλούν σύγχυση. Απλώς αντιδρούμε, χωρίς να αφήνουμε χώρο για σκέψη. Για να ξανακερδίσουμε την προοπτική στη ζωή πρέπει να κάνουμε μια παύση. Είναι κάτι πολύ γόνιμο'. Κάπως έτσι μίλησε για τη δύναμη της σιωπής ένας zen guru, όταν ερωτήθηκε από τον Gustavo Razzetti, life coacher και συγγραφέα best sellers όπως το Stretch Your Mind, How to conquer your confort zone one stretch at a time (Κάντε στρετς στον εγκέφαλό σας, Πώς θα κατακτήσετε τη ζώνη ασφαλείας σας, βήμα βήμα, εκδ. Liberationist Press).

Οι περισσότεροι φοβόμαστε τη σιωπή, γιατί θεωρούμε ότι μας απομονώνει και μας κρατάει στο περιθώριο. Δεν είναι έτσι όμως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλήθος των υποχρεώσεων που έχουμε να διαχειριστούμε καθημερινά, τα notifications και τα μηνύματα των social media που σκάνε ανεξέλεγκτα στα κινητά μας, το υπερφορτωμένο μας πρόγραμμα και το γεγονός ότι πρέπει συνεχώς να βρισκόμαστε ανάμεσα σε άλλους, όλα τα παραπάνω (και όχι η σιωπή) είναι εκείνα που επί της ουσίας μας κρατάνε μακριά από την πραγματικότητα. Γιατί, πολύ απλά, δεν μας αφήνουν χώρο να σκεφτούμε ήρεμα και ψύχραιμα, ούτε να ακούσουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Αυτό που ακούμε είναι η 'κοινωνική' μας φωνή, αυτή που χρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε μέσα στο πλήθος.

Όταν το μυαλό μας είναι γεμάτο “θόρυβο” θυμίζει έναν μουτζουρωμένο καμβά. Δεν υπάρχει κενός χώρος για να ζωγραφίσουμε τίποτα καινούριο, τίποτα ουσιαστικό. 'Όταν ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται διαρκώς τον θόρυβο, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκουραστεί και να κάνει reset', αναφέρει ο Razzetti.

 • <p><strong>Η σιωπή κάνει θόρυβο</strong><br /> Γιατί όμως φοβόμαστε τόσο πολύ τη σιωπή και την... ακινησία; Επειδή προτιμούμε να ζούμε μέσα στον θόρυβο και μας πιάνει πανικός όταν βρεθούμε μπροστά στο

  Η σιωπή κάνει θόρυβο
  Γιατί όμως φοβόμαστε τόσο πολύ τη σιωπή και την... ακινησία; Επειδή προτιμούμε να ζούμε μέσα στον θόρυβο και μας πιάνει πανικός όταν βρεθούμε μπροστά στον λευκό καμβά του εαυτού μας; Επειδή στον Δυτικό κόσμο που τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς η σιωπή είναι συνώνυμη της αμφιβολίας, της μοναξιάς, ακόμα και του πόνου. Φανταστείτε πώς θα το πάρουν οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας αν για δύο 24ωρα δεν απαντάτε στα mail και στα inbox στο messenger. Ένας ή κανένας θα αντιληφθούν ότι θέλετε να βιώσετε τη σιωπή, την ακινησία, το “τίποτα”. Οι περισσότεροι θα υποθέσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς. Κι αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες σχέσεις.

  «Αυτός που δεν καταλαβαίνει τη σιωπή σου, πιθανότατα δεν θα καταλάβει ούτε τα λόγια σου», έλεγε ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος Elbert Hubbard, υπογραμμίζοντας τον χώρο και το περιθώριο που πρέπει να αφήνουμε στους γύρω μας ώστε να βουτούν στη σιωπή τους, να αποστασιοποιούνται από τα πράγματα, να παίρνουν τον χρόνο τους. «Η ησυχία είναι είναι η δεξαμενή σκέψης της ψυχής. Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από τα αυτιά της», αναφέρει ο Gordon Hempton, ένας ιδιαίτερος τύπος ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του “ακουστικό οικολόγο” και τα 35 τελευταία χρόνια οργώνει ολόκληρο τον πλανήτη κυνηγώντας... ήχους. Αυθεντικούς, αμόλυντους από την ανθρώπινη παρουσία ήχους της φύσης, τους οποίους ηχογραφεί σε cd για να μείνουν στην αιωνιότητα.

  Ο ίδιος είναι ιδρυτής ενός ιδρύματος που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και προωθεί τη... σιωπή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές, τις σκέψεις, τις λύσεις που προκύπτουν μέσα από αυτή. Αλλά και το reboost που πραγματοποιείται στον εγκέφαλο, αφού πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δύο ώρες σιωπής είναι ικανές να δημιουργήσουν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο, την περιοχή που συνδέεται με τη μάθηση, τη μνήμη και τα συναισθήματα.

  Κάντε ησυχία!
  Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μια μεγάλη βόλτα στη φύση με διαλείμματα για βαθιές, αναζωογονητικές αναπνοές είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδεθούμε με τη σιωπή και τον εαυτό μας. Μια άλλη όμως, ακόμα καλύτερη εναλλακτική, είναι να προσπαθήσουμε να μείνουμε σιωπηλοί για μία ολόκληρη ημέρα: Ξεκινάμε με 4-6 ώρες την ημέρα και σιγά σιγά αυξάνουμε τον χρόνο που παραμένουμε σιωπηλοί και ήρεμοι. Απενεργοποιούμε τηλέφωνα και άλλες συσκευές και κόβουμε την επαφή και τη συνομιλία με όλους. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι ευεργετικό.

 • <p>«Ο θόρυβος που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας πληγώνει το μυαλό μας. Τα συνεχή ερωτήματα που θέτουμε στους εαυτούς μας όχι μόνο δεν μας οδηγούν στη γνώση, αλλά μας προκαλούν σύγχυση. Απλώς αντιδρ

  «Ο θόρυβος που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας πληγώνει το μυαλό μας. Τα συνεχή ερωτήματα που θέτουμε στους εαυτούς μας όχι μόνο δεν μας οδηγούν στη γνώση, αλλά μας προκαλούν σύγχυση. Απλώς αντιδρούμε, χωρίς να αφήνουμε χώρο για σκέψη. Για να ξανακερδίσουμε την προοπτική στη ζωή πρέπει να κάνουμε μια παύση. Είναι κάτι πολύ γόνιμο». Κάπως έτσι μίλησε για τη δύναμη της σιωπής ένας zen guru, όταν ερωτήθηκε από τον Gustavo Razzetti, life coacher και συγγραφέα best sellers όπως το Stretch Your Mind, How to conquer your confort zone one stretch at a time (Κάντε στρετς στον εγκέφαλό σας, Πώς θα κατακτήσετε τη ζώνη ασφαλείας σας, βήμα βήμα, εκδ. Liberationist Press).

  Οι περισσότεροι φοβόμαστε τη σιωπή, γιατί θεωρούμε ότι μας απομονώνει και μας κρατάει στο περιθώριο. Δεν είναι έτσι όμως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλήθος των υποχρεώσεων που έχουμε να διαχειριστούμε καθημερινά, τα notifications και τα μηνύματα των social media που σκάνε ανεξέλεγκτα στα κινητά μας, το υπερφορτωμένο μας πρόγραμμα και το γεγονός ότι πρέπει συνεχώς να βρισκόμαστε ανάμεσα σε άλλους, όλα τα παραπάνω (και όχι η σιωπή) είναι εκείνα που επί της ουσίας μας κρατάνε μακριά από την πραγματικότητα. Γιατί, πολύ απλά, δεν μας αφήνουν χώρο να σκεφτούμε ήρεμα και ψύχραιμα, ούτε να ακούσουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Αυτό που ακούμε είναι η «κοινωνική» μας φωνή, αυτή που χρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε μέσα στο πλήθος.

  Όταν το μυαλό μας είναι γεμάτο “θόρυβο” θυμίζει έναν μουτζουρωμένο καμβά. Δεν υπάρχει κενός χώρος για να ζωγραφίσουμε τίποτα καινούριο, τίποτα ουσιαστικό. «Όταν ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται διαρκώς τον θόρυβο, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκουραστεί και να κάνει reset», αναφέρει ο Razzetti.7 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου θα αντέξει στο χρόνο