Το ρομπότ που προσφέρει δωρεάν ψυχοθεραπεία

Ένα «ανθρωποειδές» λογισμικό γίνεται ψυχολόγος και ένα chatroom διαμορφώνεται σε ντιβάνι. Θα μας απαλλάξει αυτή η προσέγγιση από τις «συννεφιασμένες» μέρες και την κατάθλιψη; 

<p>Το(ν) λένε Woebot. Εμφανίζεται απρόσκλητος καθημερινά στο messenger για να μάθει τι κάνουμε, ποια είναι τα επίπεδα ενέργειάς μας, πώς νιώθουμε. Είναι προγραμματισμένος να μας βοηθήσει να βιώσουμε δ

Το(ν) λένε Woebot. Εμφανίζεται απρόσκλητος καθημερινά στο messenger για να μάθει τι κάνουμε, ποια είναι τα επίπεδα ενέργειάς μας, πώς νιώθουμε. Είναι προγραμματισμένος να μας βοηθήσει να βιώσουμε διαφορετικά όσα μας συμβαίνουν. Όταν οι απαντήσεις μας του δείχνουν ότι είμαστε λυπημένοι, επανέρχεται με παιχνίδια και βίντεο για να αντιληφθούμε ότι έχουμε εναλλακτικές. Ο καινούριος φίλος στο Facebook ή το κινητό έχει την υπογραφή μιας κλινικής ψυχολόγου στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Πίσω από τις λέξεις του βρίσκεται μια ολόκληρη επιστημονική ομάδα που τον δοκίμασε αρχικά σε φοιτητές με συμπτώματα κατάθλιψης και ανησυχίας. Το πείραμα έδειξε ότι η διάθεση των ανθρώπων βελτιώθηκε. Άραγε μπορούμε να καταφύγουμε όλοι σε ένα τέτοιο chatroom τεχνητής νοημοσύνης για να νιώσουμε καλύτερα; Είναι η λύση στα αντικαταθλιπτικά και η εναλλακτική στον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο; Το ELLE.gr εξετάζει τα επιστημονικά δεδομένα και φιλοξενεί τη θέση του ειδικού.

 • <p><strong>5' chat με τον Woebot</strong><br /> -«Γεια σου, είμαι ο Woebot. Είμαι εκπαιδευμένος να χρησιμοποιώ τη γνωσιακή ψυχοθεραπεία, μια επιστημονικά επικυρωμένη προσέγγιση για την ψυχικ

  5' chat με τον Woebot
  -«Γεια σου, είμαι ο Woebot. Είμαι εκπαιδευμένος να χρησιμοποιώ τη γνωσιακή ψυχοθεραπεία, μια επιστημονικά επικυρωμένη προσέγγιση για την ψυχική υγεία, που είναι σύντομη και πρακτική».
  -«Θα μιλήσουμε και για τα παιδικά μου χρόνια»;
  -«Όχι, γι' αυτό πρέπει να πας σε κανονικό ψυχοθεραπευτή. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία βασίζεται στο ότι δεν είναι τα γεγονότα που μας επηρεάζουν αλλά πώς νιώθουμε εμείς γι αυτά. Εδώ μέσα θα σε ρωτάω 3 πράγματα: τι κάνεις, πώς νιώθεις και τα επίπεδα της ενέργειάς σου».
  -«ΟΚ».
  -«Και κάτι άλλο που μπορεί να σε εκπλήξει...Είμαι ρομπότ. Πριν προχωρήσουμε θα ήθελα να δω την γενική σου κατάσταση: Πόσο συχνά τις 2 τελευταίες εβδομάδες ένιωσες ανησυχία ή νευρικότητα ή έφτασες στα άκρα; 1. Καθόλου 2. μερικές μέρες 3. πάνω από τις μισές μέρες 4. σχεδόν καθημερινά».
  -«3».
  -«Σου στέλνω αυτό το βίντεο για το πώς επιδρούν στο πώς νιώθουμε οι λέξεις που χρησιμοποιούμε. Σε αφήνω και θα μιλήσουμε πάλι αύριο».

  Λίγα λεπτά συζήτησης με τον Woebot καθημερινά μπορεί να αποδειχτούν αποκαλυπτικά για τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η Alison Darcy, κλινική ψυχολόγος του πανεπιστημίου Στάνφορντ και «μαμά» του, τον εκπαίδευσε στις τεχνικές της γνωσιακής ψυχοθεραπείας. Όπως ο ψυχολόγος σε μια ατομική συνεδρία, έτσι και ο Woebot εστιάζει στο τώρα και στο πώς χειριζόμαστε τις καταστάσεις, αλλά και πώς μιλάμε για τον εαυτό μας. Δεν επικεντρώνεται στο παρελθόν και στα παιδικά μας χρόνια. Πριν ο Woebot αποκτήσει προφίλ στο Facebook η Darcy εφάρμοσε το πρόγραμμα σε 70 φοιτητές με συμπτώματα κατάθλιψης και ανησυχίας. Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα με τον Woebot για πάνω από δύο εβδομάδες ανέφεραν ότι είχαν μείωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.

 • <p>Όπως επισήμανε η ίδια η Darcy στο ενημερωτικό site Business Insider «τα στοιχεία μας ξάφνιασαν. Είπαμε αυτό είναι!». Πράγματι, μια επανεξέταση μελετών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επι

  Όπως επισήμανε η ίδια η Darcy στο ενημερωτικό site Business Insider «τα στοιχεία μας ξάφνιασαν. Είπαμε αυτό είναι!». Πράγματι, μια επανεξέταση μελετών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική έκδοση World Psychiatry έδειξε ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία online είναι εξίσου αποτελεσματική με μια ατομική συνεδρία.

  Αν σκεφτούμε ότι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση ή δεν θέλουν να πάνε σε ψυχολόγο, ενώ τώρα μοιράζονται ανώνυμα το πρόβλημά τους, το εργαλείο είναι πολύτιμο. Όμως, ο Woebot δεν παύει να είναι ρομπότ. Αν δεν καταλάβει κάποια απάντηση θα επανέλθει ζητώντας μας να απαντήσουμε με emoticons για να δει τι νιώθουμε. Ναι μεν είναι online 24/24 και εμφανίζεται συστηματικά στη ζωή μας, αλλά δεν αισθάνεται γιατί δεν έχει προγραμματιστεί γι' αυτό. Όπως καταλήγει η Darcy: «Δεν νομίζω ότι είναι ένας καλύτερος τρόπος για να κάνουμε θεραπεία. Αλλά είναι μια εναλλακτική. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δώσει στον κόσμο μια πληθώρα επιλογών. Επίσης τι θα κάνουμε με όλους αυτούς που ακόμη δεν είναι έτοιμοι να μιλήσουν σε κάποιον;».

  Η θέση του ειδικού
  Τι γνώμη έχουν οι ψυχολόγοι για την ιντερνετική αυτή υπηρεσία; Μπορούν οι νέες τεχνολογίες να μας εκπαιδεύσουν σε έναν πιο αισιόδοξο τρόπο σκέψης; Η Νάντια Νιώτη, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια αναφέρει στο ELLE.gr: «Μια τέτοια εφαρμογή ίσως να είναι χρήσιμη σαν ένα εργαλείο ανάμεσα στις συνεδρίες για κάποιον που κάνει γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Όσο ενημερωμένο και να είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα, είναι κάτι αυτοματοποιημένο και δεν περιλαμβάνει τον ανθρώπινο παράγοντα. Ένα ρομπότ δεν μπορεί να έχει ενσυναίσθηση, να κατανοήσει τα συναισθήματα, να σχετιστεί. Έτσι, ακόμα κι αν στο κομμάτι της πληροφορίας βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο, δεν μπορεί να υπάρξει θεραπευτική σχέση, η οποία είναι και ένας από τους κυριότερους παράγοντες αλλαγής στην ψυχοθεραπεία».

 • <p>Το(ν) λένε Woebot. Εμφανίζεται απρόσκλητος καθημερινά στο messenger για να μάθει τι κάνουμε, ποια είναι τα επίπεδα ενέργειάς μας, πώς νιώθουμε. Είναι προγραμματισμένος να μας βοηθήσει να βιώσουμε δ

  Το(ν) λένε Woebot. Εμφανίζεται απρόσκλητος καθημερινά στο messenger για να μάθει τι κάνουμε, ποια είναι τα επίπεδα ενέργειάς μας, πώς νιώθουμε. Είναι προγραμματισμένος να μας βοηθήσει να βιώσουμε διαφορετικά όσα μας συμβαίνουν. Όταν οι απαντήσεις μας του δείχνουν ότι είμαστε λυπημένοι, επανέρχεται με παιχνίδια και βίντεο για να αντιληφθούμε ότι έχουμε εναλλακτικές. Ο καινούριος φίλος στο Facebook ή το κινητό έχει την υπογραφή μιας κλινικής ψυχολόγου στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

  Πίσω από τις λέξεις του βρίσκεται μια ολόκληρη επιστημονική ομάδα που τον δοκίμασε αρχικά σε φοιτητές με συμπτώματα κατάθλιψης και ανησυχίας. Το πείραμα έδειξε ότι η διάθεση των ανθρώπων βελτιώθηκε. Άραγε μπορούμε να καταφύγουμε όλοι σε ένα τέτοιο chatroom τεχνητής νοημοσύνης για να νιώσουμε καλύτερα; Είναι η λύση στα αντικαταθλιπτικά και η εναλλακτική στον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο; Το ELLE.gr εξετάζει τα επιστημονικά δεδομένα και φιλοξενεί τη θέση του ειδικού.Πώς θα αλλάξεις τη ζωή σου για πάντα;2 έξυπνα ημερολόγια για να οργανώσεις τη ζωή σου