Αυτή η μέθοδος προστατεύει από την ακτινοβολία

Μια απλή τεχνική προφυλλάσσει ζωτικά όργανα από τις επιπτώσεις της θεραπείας που ακολουθούν οι γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Αυτή η μέθοδος προστατεύει από την ακτινοβολία

Μερικές φορές η θεραπεία που ακολουθεί μια γυναίκα για να σώσει την ίδια της τη ζωή μπορεί ναι μεν να είναι σωτήρια, αλλά να επηρεάσει αρνητικά άλλα όργανα. Κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωση όσων πάσχουν από καρκίνο του μαστού και υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία.

Όπως αναφέρει η Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος Δρ. Σοφία Κοσμίδη, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Για τις ασθενείς οι οποίες έχουν ένδειξη, η καρδιά και οι πνεύμονες προστατεύονται στη διάρκεια της ακτινοθεραπείας κυρίως του αριστερού μαστού, με μια νέα πρωτοποριακή για την Ελλάδα μέθοδο, αυτήν της ακτινοθεραπείας σε βαθιά εισπνοή».

Με τη νέα αυτή εξελιγμένη μέθοδο, η γυναίκα μαθαίνει να ελέγχει την αναπνοή της στη διάρκεια της ακτινοβόλησης. «Με τον τρόπο αυτό και ακινητοποιώντας η ίδια τον μαστό της, η ακτινοβολία χορηγείται κατά τη διάρκεια της βαθιάς εισπνοής και μόνο, έτσι ώστε να μεγαλώσει η απόσταση της καρδιάς από τον μαζικό αδένα. Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι να επιτευχθεί η μέγιστη ακρίβεια στη χορήγηση ακτινοβολίας στο μαστό, προστατεύοντας συγχρόνως την καρδιά και τον πνεύμονα» προσθέτει η Δρ. Κοσμίδη.

Η σημασία της τεχνικής είναι μεγάλη γιατί μειώνει στοχεύει στο να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακού προβλήματος. Μελέτη του 2016, στην οποία συμμετείχαν 280.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, έδειξε ότι η καρδιαγγειακή θνησιμότητα ήταν αυξημένη στις ασθενείς οι οποίες έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία στον αριστερό μαστό σε σχέση με τον δεξιό μαστό.Τα ρομπότ που φτιάχνουν τα γόνατα6 ερωτήσεις για τα αντικαταθλιπτικά