Αυτοί είναι οι πιο συχνοί μύθοι για τον πονοκέφαλο

Δεν εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες, δεν οφείλεται μόνο σε ψυχολογικούς λόγους και η διάσημη ημικρανία δεν είναι η πιο συχνή μορφή του.

<p>Μας επισκέπτεται όταν δεν το περιμένουμε κάνοντας την παρουσία του τόσο ανυπόφορη ώστε κάποιες φορές ένας άνθρωπος είναι αδύνατο να δουλέψει και να είναι λειτουργικός. Ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, νευρολ

Μας επισκέπτεται όταν δεν το περιμένουμε κάνοντας την παρουσία του τόσο ανυπόφορη ώστε κάποιες φορές ένας άνθρωπος είναι αδύνατο να δουλέψει και να είναι λειτουργικός. Ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD μας εξηγεί ποιους μύθους πρέπει να καταρρίψουμε για τον πονοκέφαλο και τι ισχύει πραγματικά.
Μύθος 1. Οι ημικρανίες είναι η πιο συχνή μορφή πονοκέφαλου
Λάθος. Οι κεφαλαλγίες τάσεως, δηλαδή ο καθημερινός απλός πονοκέφαλος, είναι ο πιο κοινός τύπος με 8 στους 10 ανθρώπους να τον έχουν βιώσει στη ζωή τους. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να είναι η κεφαλαλγία τάσεως ο πλέον διαδεδομένος τύπος πονοκεφάλου είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το στρες.Το κύριο γνώρισμα αυτού του πονοκεφάλου είναι ο αμβλύς πόνος, συνήθως και στις δυο πλευρές του κεφαλιού.

Μύθος 2. Εμφανίζεται στους ενήλικες
Λάθος. Πονοκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαλγίας τάσεως, έχουν και τα παιδιά, με την μόνη διαφορά ότι εκείνα σπάνια μπορούν να μιλήσουν για αυτό.

 • <p><strong>Μύθος 3. Οι ημικρανίες είναι απλά ένας πιο έντονος πονοκέφαλος</strong><br /> Αυτό δεν είναι 100% αλήθεια. Οι ημικρανίες  είναι μια νευρολογική διαταραχή. Εάν υποφέρετε από ημικρανία π

  Μύθος 3. Οι ημικρανίες είναι απλά ένας πιο έντονος πονοκέφαλος
  Αυτό δεν είναι 100% αλήθεια. Οι ημικρανίες είναι μια νευρολογική διαταραχή. Εάν υποφέρετε από ημικρανία πιθανότατα βιώνετε και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία και φωτοευαισθησία (ευαισθησία στο φως) ακόμα και προβλήματα όρασης, γνωστά ως «αύρα» (να βλέπετε μαύρα στίγματα ή λάμψεις ή γραμμές με πορεία ζιγκ-ζαγκ).

  Μύθος 4. Μόνοι οι γυναίκες μπορεί να έχουν συχνούς πονοκεφάλους
  Λάθος. Οι άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κεφαλαλγία τάσεως και ημικρανίες, όμως έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από αθροιστική κεφαλαλγία, έναν εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο που εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά για ένα διάστημα και μετά μπορεί να εξαφανίζεται για μήνες ή χρόνια.

  Μύθος 5. Όλοι οι πονοκέφαλοι είναι ψυχολογικοί
  Λάθος. Στην κεφαλαλγία τύπου τάσης, η πιθανή αιτία είναι η επώδυνη σύσπαση κάποιων από τους 36 διαφορετικούς μυς στο κεφάλι, τον αυχένα και τον ώμο. Με τη σειρά τους οι μύες στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο, τα οποία μπορεί να είναι αισθητά και στις δυο πλευρές του κεφαλιού. Γι αυτό, άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους τους περιγράφουν «σαν να τους σφίγγει το κεφάλι μία πρέσα ή μία μέγγενη» ή «σαν να υπάρχει ένα βάρος πάνω στο κεφάλι τους».
  Εάν αντιμετωπίζετε συχνά προβλημάτα πονοκεφάλου, η συμβολή του γιατρού σας είναι απαραίτητη καθώς και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού ή άλλου σκευάσματος δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό σας και θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία και τη συχνότητα λήψης.3 λόγοι για να αναπνέουμε από τη μύτηΕλπίδες για γυναίκες που θέλουν παιδί