Δεν φαντάζεστε πώς το σεξ επηρεάζει την όραση

Ο οφθαλμίατρος εξηγεί με ποιο τρόπο, εν...θερμώ, μπορούμε εύκολα να παρουσιάσουμε συμπτώματα στα μάτια και πώς να τα προλάβουμε.

<p>Τα μάτια είναι το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Κι όμως, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να φτάσει στο σημείο να μας κοστίσει την όραση. Υπαίτια γι’

Τα μάτια είναι το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Κι όμως, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να φτάσει στο σημείο να μας κοστίσει την όραση. Υπαίτια γι' αυτό είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 'Πολλά συνηθισμένα νοσήματα του σεξ μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια και την όραση', λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος. 'Αυτό συνήθως οφείλεται στις κακές συνήθειες που πολλοί υιοθετούν στη διάρκεια του σεξ, αλλά και το ότι πολλοί είναι φορείς σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων δίχως να το γνωρίζουν, οπότε δεν κάνουν θεραπεία'. Ποιες νόσοι μπορεί να μολύνουν τα μάτια και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν;

1. Έρπης. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ιών του έρπη, ο HSV-1 και ο HSV-2, που προκαλούν κυρίως τον επιχείλιο έρπη και τον έρπη των γεννητικών οργάνων αντιστοίχως. Ωστόσο και οι δύο τύποι μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. 'Η μόλυνση στο μάτι μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ουλή στον κερατοειδή χιτώνα (είναι ο επιφανειακός χιτώνας του ματιού) ή στον δακρυϊκό πόρο', λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος. 'Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, με συνέπεια τη δημιουργία ουλής, την αποκόλληση του χιτώνα ή ακόμα και την τύφλωση'.
Και οι δύο ιοί μπορούν να μεταδοθούν είτε με άμεση επαφή με τα υγρά των γεννητικών οργάνων είτε με τα μολυσμένα χέρια. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού και το καλό πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά από κάθε σεξουαλική επαφή. Αν ο ερωτικός σας σύντροφος έχει ενεργό λοίμωξη (π.χ. έρπη στο στόμα), αποφύγετε την επαφή με την πληγή.

 • <p><strong>2. Σύφιλη. </strong>Προκαλείται από βακτήρια τα οποία μεταδίδονται μεταξύ των ενηλίκων με την σεξουαλική επαφή. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σύντομα μετά τη  μόλυν

  2. Σύφιλη. Προκαλείται από βακτήρια τα οποία μεταδίδονται μεταξύ των ενηλίκων με την σεξουαλική επαφή. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σύντομα μετά τη μόλυνση ή και χρόνια αργότερα, ενώ η νόσος συνήθως εξελίσσεται σε στάδια. Στο δέρμα το υπαίτιο βακτήριο συνήθως προκαλεί πληγές και εξανθήματα. Στα αρχικά στάδιά της η σύφιλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτική αγωγή. Ωστόσο οι βλάβες που θα έχουν προκληθεί έως ότου διαγνωστεί, συχνά είναι μη αναστρέψιμες. Όταν η λοίμωξη προσβάλλει τα μάτια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον επιπεφυκότα, τον κερατοειδή χιτώνα, στα βλέφαρα, στο οπτικό νεύρο κ.α. Όταν τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται σωστά, συνήθως προστατεύουν αποτελεσματικά από αυτήν.

  3. Βλεννόρροια. Μπορεί να μολύνει τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, τον λαιμό και τα μάτια και συνήθως μεταδίδεται από ερωτικούς συντρόφους με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη ανθεκτικότητα των υπαίτιων βακτηρίων σε αυτά. Η μόλυνση των ματιών μπορεί να εκδηλωθεί με επιπεφυκίτιδα, κατά την οποία υπάρχει έντονη αποβολή πυώδους εκκρίματος από τα μάτια.

 • <p><strong>4. Ηπατίτιδα Β.</strong> Το σεξ χωρίς προφυλάξεις αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση και του ιού που προκαλεί ηπατίτιδα Β (είναι ο ιός HBV). Παρότι η νόσος αφορά πρωτίστως το

  4. Ηπατίτιδα Β. Το σεξ χωρίς προφυλάξεις αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση και του ιού που προκαλεί ηπατίτιδα Β (είναι ο ιός HBV). Παρότι η νόσος αφορά πρωτίστως το ήπαρ, μπορεί να έχει και οφθαλμικές εκδηλώσει, όπως φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς, του οπτικού νεύρου και/ή του ραγοειδούς χιτώνα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί παροδική παράλυση του λεγόμενου κοινού κινητικού νεύρου, το οποίο ελέγχει τις κινήσεις των ματιών.

  5. Οξυτενή κονδυλώματα. Τα μάτια μπορεί να μολυνθούν με την άμεση επαφή με τα κονδυλώματα κατά το στοματικό σεξ ή με την επαφή των ματιών με τα μολυσμένα χέρια. Τα συμπτώματα είναι θηλώματα (π.χ. στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο) και μακροχρόνιος ερεθισμός της επιφάνειας του ματιού.

  6. HIV/AIDS λοίμωξη. Η πιο συχνή οφθαλμική επιπλοκή της HIV/AIDS λοίμωξης είναι η φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα από τον κυτταρομεγαλοϊό. Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά συνηθισμένος (τον φέρει το 40% των ανθρώπων) και στους υγιείς ανθρώπους είναι αβλαβής. Στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όμως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αμφιβληστροειδίτιδα, με αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και τύφλωση.

 • <p><strong>7. Φθειρίαση του εφηβαίου. </strong>Οι ψείρες στην περιοχή αυτή (που είναι διαφορετικό είδος από τις ψείρες του κεφαλιού) μεταδίδονται με τη στενή σωματική επαφή, συνήθως με τη σεξουαλική.

  7. Φθειρίαση του εφηβαίου. Οι ψείρες στην περιοχή αυτή (που είναι διαφορετικό είδος από τις ψείρες του κεφαλιού) μεταδίδονται με τη στενή σωματική επαφή, συνήθως με τη σεξουαλική. Στα μάτια το παράσιτο προκαλεί μακροχρόνιο κνησμό και αίσθημα καύσου, επειδή προσκολλάται στις βλεφαρίδες και εγχέει το σάλιο του στο δέρμα. Ευτυχώς, οι ψείρες μπορούν να αντιμετωπιστούν και δεν μεταδίδουν άλλα νοσήματα.

  Πώς θα προλάβουμε όλα τα παραπάνω; «H προσεκτική επιλογή των ερωτικών συντρόφων και η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων σε κάθε σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι σωτήρια και για τα μάτια», απαντά ο Δρ. Κανελλόπουλος.Γιατί κάνει καλό να μην απαντάς αμέσως σε e-mail και μηνύματαΠώς θα φτάσουμε μέχρι τα 100 (διατηρώντας όσο μπορούμε τη νεότητα)