Καθαρή αναπνοή το καλοκαίρι

Ο γιατρός αναφέρει τα αίτια του προβλήματος και εξηγεί τι να κάνουμε για να κάνουμε πιο εύκολα τα βράδια μας.

<p>Μήπως η μύτη σας είναι...βουλωμένη το βράδυ ακόμα και το καλοκαίρι; Δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία και διαταραχές στον ύπνο είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η απόφρ

Μήπως η μύτη σας είναι...βουλωμένη το βράδυ ακόμα και το καλοκαίρι; Δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία και διαταραχές στον ύπνο είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η απόφραξη της ρινικής αναπνοής, ιδιαίτερα το βράδυ. Η αδυναμία αναπνοής από τη μύτη δυσκολεύει έναν ξεκούραστο ύπνο… Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Και για ποιο λόγο σε πολλούς το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν ξαπλώνουμε;

'Οι αιτίες που προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή είναι κυρίως τέσσερις: η λοίμωξη του αναπνευστικού από κάποιο ιό ή μικρόβιο που προκαλεί ρινική συμφόρηση ή και καταρροή, διάφορα ανατομικά προβλήματα της μύτης, αλλεργίες και υπεραντίδραση (με 'φούσκωμα') του εσωτερικού της μύτης που οφείλεται σε αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνήθκες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία κλπ. Όταν ξαπλώνουμε η θέση επιτείνει το πρόβλημα, η ρινική αναπνοή διακόπτεται και πολλοί αναπνέουν από το στόμα, γεγονός που οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ροχαλητό, ανήσυχος ύπνος, ξηροστομία. Όμως υπάρχουν ορισμένες προσαρμογές στις συνθήκες ύπνου που μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν να αναπνεύσουν καλύτερα', επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

 • <p><strong>Αλλάξτε θέση στον ύπνο:</strong> Στην ύπτια θέση, η βλέννα συσσωρεύεται στο λαιμό και στο πίσω μέρος της μύτης και οι εκκρίσεις δυσκολεύουν την αναπνοή. Επιπλέον, η αύξηση της ροής του αίμα

  Αλλάξτε θέση στον ύπνο: Στην ύπτια θέση, η βλέννα συσσωρεύεται στο λαιμό και στο πίσω μέρος της μύτης και οι εκκρίσεις δυσκολεύουν την αναπνοή. Επιπλέον, η αύξηση της ροής του αίματος κατά την κατάκλιση μπορεί να αυξήσει τη ρινική συμφόρηση εάν η μύτη είναι ήδη βουλωμένη. Γι' αυτό, μπορείτε να κοιμάστε στο πλάι.

  Μην κάνετε κατάχρηση των κλιματιστικών: «Όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή οι ρινικές δίοδοι γίνονται όλο και πιο ξηρές, οπότε παράγουμε μεγαλύτερη ποσότητα βλέννας, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί υγρή η μύτη. Αυτή η υπερπαραγωγή οδηγεί σε απόφραξη (μπούκωμα) της μύτης. Επιπλέον, ο εισπνεόμενος ξηρός αέρας στεγνώνει τη ρινική βλέννα, με συνέπεια την πύκνωση της σύνθεσής της. Σε κλιματιζόμενους χώρους ο αέρας είναι ξηρός, οπότε η αποφυγή της υπερχρήσης των κλιματιστικών αποτελεί μέτρο πρόληψης της ρινικής συμφόρησης. Οι υγραντήρες είναι χρήσιμοι, καθώς προσθέτουν υγρασία στον αέρα, γεγονός που με τη σειρά του επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων», επισημαίνει ο Δρ. Μοιρέας.

 • <p><strong>Κάντε τεστ για τα αλλεργιογόνα:</strong> Η ρινική συμφόρηση που παρουσιάζεται μόνο τη νύχτα είναι πιθανό να προκαλείται από την ύπαρξης κάποιου αλλεργιογόνου στο υπνοδωμάτιο. Τα υλικά από τ

  Κάντε τεστ για τα αλλεργιογόνα: Η ρινική συμφόρηση που παρουσιάζεται μόνο τη νύχτα είναι πιθανό να προκαλείται από την ύπαρξης κάποιου αλλεργιογόνου στο υπνοδωμάτιο. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα κλινοσκεπάσματα, τα χαλιά, τα έπιπλα μπορούν να προκαλούν αλλεργική αντίδραση στη μύτη και σχετική αύξηση της ρινικής συμφόρησης ή απόφραξη. Επίσης, το κάπνισμα ακόμη και το παθητικό, η γύρη και διάφορα αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη και οι τρίχες των ζώων, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

  Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις (αλλεργικά τεστ - προσδιορισμός ανοσοσφαιρίνης IgE) που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία και φάρμακα (αντιϊσταμινικά - κορτιζονούχα spray) που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα. Στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης βοηθά και η χρήση ψηλών μαξιλαριών ώστε ο πάσχων να κοιμάται σε πιο όρθια θέση. Οριστική απαλλαγή προσφέρει μόνο η χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων.

  Μάθετε πώς διορθώνονται τα ανατομικά προβλήματα της μύτης: Όταν το ρινικό διάφραγμα, το οποίο χωρίζει το εσωτερικό της μύτης, δεν βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ρινικής κοιλότητας, η αναπνοή γίνεται με δυσκολία. «Με την αφαίρεση ή τη μετακίνηση του διαφράγματος σε συνδυασμό με την καυτηρίαση (ή αφαίρεση τμήματος) των κάτω ρινικών κογχών η ποσότητα του αέρα που μπορεί να περάσει από τη μύτη αυξάνεται σημαντικά. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και δεν προκαλεί μώλωπες μετεγχειρητικά, αρκεί να γίνει με τη σωστή τεχνική. Η λειτουργική ρινοπλαστική συνδυάζεται και με το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα στη μύτη, προκειμένου ο ασθενής να αποκτήσει αυτό που επιθυμεί», καταλήγει ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.9 tips που πολεμούν τον πόνο της περιόδου10 μυστικά για να ζήσουμε περισσότερο (και καλύτερα!)