Mariah Carey: Ακολουθεί θεραπεία για το πρόβλημα υγείας της

Ένας ειδικός εξηγεί τι είναι η διπολική διαταραχή από την οποία πάσχει η διάσημη τραγουδίστρια.

<p>Οι ψυχικές νόσοι έρχονται περισσότερο στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Από τη βασιλή οικογένεια της Αγγλίας που κάνουν εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού μέχρι αρκετούς c

Οι ψυχικές νόσοι έρχονται περισσότερο στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Από τη βασιλή οικογένεια της Αγγλίας που κάνουν εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού μέχρι αρκετούς celebrities, ανάμεσά τους η Catherine Jeta Jones, που πια δηλώνουν ανοιχτά ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει στίγμα για τις ψυχικές παθήσεις. Στη λίστα όσων μοιράστηκαν δημόσια το πρόβλημά τους προστέθηκε πρόσφατα και η δημοφιλής τραγουδίστρια Mariah Carey που δήλωσε ότι πάσχει από διπολική διαταραχή. Τα πρώτα χρόνια αρνούνταν να το αποδεχτεί, όμως πια, όπως ανέφερε, ακολουθεί θεραπεία.

Τι είναι όμως η πάθηση αυτή; Όπως αναφέρει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V στη Γαλλία: 'Πρόκειται για μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί ασυνήθιστες εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης, της ενεργητικότητας, της σωματικής δραστηριότητας και της ικανότητας διεκπεραίωσης των καθημερινών υποχρεώσεων. Παλαιότερα την αποκαλούσαμε μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη, διότι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι οι εναλλαγές επεισοδίων ανεβασμένης ψυχικής διάθεσης (μανία ή υπομανία) με επεισόδια πεσμένης ψυχικής διάθεσης (κατάθλιψη)'.

 • <p>Όπως συνεχίζει ο ειδικός, στη διάρκεια των επεισοδίων της μανίας, το άτομο συμπεριφέρεται ή αισθάνεται αφύσικα ενεργητικό, χαρούμενο ή ευερέθιστο και συχνά λαμβάνει παρορμητικές αποφάσεις δίχως να

  Όπως συνεχίζει ο ειδικός, στη διάρκεια των επεισοδίων της μανίας, το άτομο συμπεριφέρεται ή αισθάνεται αφύσικα ενεργητικό, χαρούμενο ή ευερέθιστο και συχνά λαμβάνει παρορμητικές αποφάσεις δίχως να σκέφτεται τις πιθανές συνέπειες. Επιπλέον, η ανάγκη του για ύπνο συνήθως μειώνεται. Αντίστοιχα, στις περιόδους της κατάθλιψης συχνά εκδηλώνεται ευσυγκινησία, πολύ αρνητική θεώρηση της ζωής και απώλεια ενδιαφερόντων και ευχαρίστησης. Στις φάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.

  Οι ακριβείς αιτίες της διπολικής διαταραχής δεν είναι γνωστές, αλλά πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών, γενετικών και νευροψυχολογικών παραγόντων. Στους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ενός επεισοδίου συμπεριλαμβάνονται το έντονο στρες, αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ.

  Οι θεραπείες
  Ο Δρ. Δέγλερης επισημαίνει ότι οι περισσότεροι πάσχοντες από διπολική διαταραχή ζουν στην κοινότητα και μπορεί να μην χρειασθούν ποτέ νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Οι ασθενείς γενικώς ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα που σταθεροποιούν την ψυχική διάθεση (λέγονται σταθεροποιητές της διάθεσης ή θυμορρυθμιστικά), μερικές φορές σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά ή/και φάρμακα για τη μανία.
  Πολύ ωφέλιμη είναι και η ψυχοθεραπεία επειδή τους διδάσκει στρατηγικές διαχείρισης του στρες, καθώς και τρόπους για να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.

  Αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή ένας δικός σας άνθρωπος πάσχει από διπολική διαταραχή, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.Πόσο αποτελεσματικός είναι ο υπέρηχος μαστού;Μήπως σας λείπει ασβέστιο και δεν το ξέρετε;