Πώς θα προλάβουμε τις αλλεργίες το καλοκαίρι

Μάθετε τις κινήσεις ματ που θα σας προφυλάξουν από τα χειρότερα ενώ κάνετε διακοπές.

 

<p>Οι αλλεργίες «κρύβονται» παντού, από το σπίτι που μένουμε και τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι το φαγητό που τρώμε. Αποτελούν την πιο κοινή χρόνια ασθένεια στην Ευρώπη, ενώ το 20% των ασθε

Οι αλλεργίες 'κρύβονται' παντού, από το σπίτι που μένουμε και τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι το φαγητό που τρώμε. Αποτελούν την πιο κοινή χρόνια ασθένεια στην Ευρώπη, ενώ το 20% των ασθενών ζει με κάποια σοβαρή μορφή και με τον φόβο κάποιου ασθματικού ή αναφυλακτικού σοκ. Ο ζεστός καιρός και η υγρασία που έχουμε το καλοκαίρι φαίνεται ότι πυροδοτούν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γύρης από τα δέντρα.

Όπως εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονικός συνεργάτης Υγεία-Μητέρα, κάθε είδος αλλεργίας, τροφική, δερματική, φαρμακευτική, άσθμα ή ρινίτιδα, αποτελεί μια δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο, γνωρίζοντας ποια γύρη 'κυκλοφορεί', μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα τον τρόπο ζωής σας και τα φάρμακά σας. Για παράδειγμα, η χρήση φαρμάκων και θεραπειών, όπως τα αντιϊσταμινικά και τα στεροειδή ρινικά σπρέι, για περίπου δύο εβδομάδες πριν τα χρειαστείτε πραγματικά, έχει αποδειχθεί ότι είναι ουσιαστικά πιο αποτελεσματική από την έναρξη τους όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Όσον αφορά την ιγμορίτιδα που ευνοείται από την έντονη υγρασία: 'Το πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος, που θα αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση και αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας και πολυπόδων', επισημαίνει η Δρ. Παταρίδου.

 • <p>Σύμφωνα με την ειδικό, η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αγωγής σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (όπου αξίζει να

  Σύμφωνα με την ειδικό, η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αγωγής σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπερβολική τους χρήση μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα), αλλά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση. «Με την εξέλιξη της τεχνολογίας η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας και των πολυπόδων σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά, με την χρήση κάμερας, με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στην μεγέθυνση, τον φωτισμό και την χρήση νευροπλοήγησης. Ένα, ακόμη, πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι, στην ίδια επέμβαση, μπορούν να διορθωθούν συγχρόνως το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο και μελάνιασμα, εξασφαλίζοντας για τον ασθενή άμεση επαναφορά στις δραστηριότητές του» καταλήγει η ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου.

  Χρήσιμες συμβουλές για όσους παρουσιάζουν αλλεργία
  -Αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
  -Καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα.
  -Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας και κράνος, όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και από το στόμα.
  -Περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου.
  -Χρησιμοποιήστε παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες.
  -Υιοθετήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιορίστε το πρόχειρο και έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ.
  -Μην κάνετε αυτοδιάγνωση, η εξέταση στον ωτορινολαρυγγολόγο και το ιστορικό θα δείξουν με ακρίβεια το πρόβλημα και θα οδηγήσουν σε ενδεδειγμένη θεραπεία.Τι πρέπει να προσέχεις στην παραλία;3 λόγοι για να αναπνέουμε από τη μύτη