Πόσο αποτελεσματικός είναι ο υπέρηχος μαστού;

Η τρισδιάστατη τεχνολογία του υπερήχου και η ελαστογραφία είναι κλειδιά για τη διάγνωση.

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο υπέρηχος μαστού;

Είστε γύρω στα 40, κάνετε κάθε χρόνο τις εξετάσεις σας, αλλά φέτος φάνηκε κάτι ύποπτο στη μαστογραφία και ο γιατρός σας παρέπεμψε σε περαιτέρω έλεγχο για να διαπιστώσει αν το εύρημα είναι καλοήθες ή όχι.  Το θέμα είναι τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτός ο έλεγχος.

Όπως επισημαίνει ο Πέτρος Μαλακάσης, ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού: «Ένα εύρημα στη μαστογραφία, αν πρέπει να μπει σε διαδικασία βιοψίας, θα αποφασιστεί από τον ειδικό ακτινοδιαγνώστη που πρέπει να διαθέτει σημαντική εμπειρία αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό που θα δώσει διάγνωση».

Όπως συνεχίζει ο ειδικός: «Το δίλημμα τρισδιάστατο υπερηχογράφημα ή ελαστογραφία σε ευρήματα σε απλό υπέρηχο, απασχολεί σήμερα πολλούς κλινικούς, αλλά το σωστό είναι κάποιος να χρησιμοποιεί και τις δύο εφαρμογές, προκειμένου να κατηγοριοποιήσει το εύρημα».

Ειδικότερα «ο υπέρηχος με ελαστογραφία διερευνά τη σκληρότητα ενός ογκιδίου και το κατατάσσει στα προς βιοψία ή στα προς παρακολούθηση περιστατικά, ενώ το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα περιγράφει το ακριβές μέγεθος του ογκιδίου, συγχρόνως με πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα όρια και τη μορφολογία του».

Ο απλός υπέρηχος μόνο στα χέρια ενός έμπειρου ακτινοδιαγνώστη μαστού μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής στο αν ένα εύρημα χρειάζεται βιοψία ή όχι. Η ψηφιακή μαστογραφία, όταν συνδυάζεται με τρισδιάστατο υπερηχογράφημα και ελαστογραφία, αποκαλύπτει κάθε είδους αλλοίωση στο μαστό, προλαμβάνοντας τις περισσότερες φορές τις καρκινικές αλλοιώσεις.

 Θέλετε να μείνετε έγκυος; «Στρώστε» το δρόμο χρόνια πρινMariah Carey: Ακολουθεί θεραπεία για το πρόβλημα υγείας της