Θέλετε να μείνετε έγκυος; «Στρώστε» το δρόμο χρόνια πριν

Να κοιτάξουμε τη διατροφή και τη σιλουέτα μας, τονίζουν οι ειδικοί. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή καπνίσματος δεν αρκούν.

<p>Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος εδώ και μήνες; Ενώ είστε 30 ετών και νιώθετε ότι η ηλικία σας ευνοεί ακόμη δεν τα έχετε καταφέρει; Οι ειδικοί τονίζουν στα ζευγάρια-και στους άντρες και στις γυναίκες-

Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος εδώ και μήνες; Ενώ είστε 30 ετών και νιώθετε ότι η ηλικία σας ευνοεί ακόμη δεν τα έχετε καταφέρει; Οι ειδικοί τονίζουν στα ζευγάρια-και στους άντρες και στις γυναίκες-να εξετάσουν τον τρόπο ζωής τους. Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή είναι πρόβλημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Όμως η παχυσαρκία βλάπτει και τη γονιμότητα των αντρών, αφού από παλαιότερες μελέτες έχει βρεθεί ότι οι παχύσαρκοι άντρες συχνά έχουν φτωχής ποιότητας σπέρμα που αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης χρόνιων νοσημάτων στα παιδιά τους.

Ειδικότερα, όπως γράφουν οι ερευνητές σε μια σειρά άρθρων που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό 'The Lancet' και βασίζονται σε στοιχεία από εκατοντάδες γυναίκες ηλικίας 18-42 ετών, οι περισσότερες είχαν θρεπτικές ανεπάρκειες που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη αλλά και στην μελλοντική υγεία των παιδιών. Επίσης οι περισσότερες κάπνιζαν, κατανάλωναν πολύ αλκοόλ, είχαν περιττά κιλά ή/και έτρωγαν καθημερινά λιγοστές ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, είχαν ελλιπή επίπεδα σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος και το φολικό οξύ.

Αντίστοιχα, στην ηλικιακή ομάδα 26-30 ετών, ούτε μία γυναίκα δεν κατανάλωνε καθημερινά τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης Β12, η οποία είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των βρεφών.

  • <p><strong>Κρίσιμα τα χρόνια πριν τη σύλληψη</strong><br /> Όπως αναφέρει η κα Χαρούλα Μαθιοπούλου-Μπιλάλη, MSc, MMedSc, μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: «

    Κρίσιμα τα χρόνια πριν τη σύλληψη
    Όπως αναφέρει η κα Χαρούλα Μαθιοπούλου-Μπιλάλη, MSc, MMedSc, μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: «Η υγεία της γυναίκας τους μήνες και τα χρόνια πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της κύησης και την ανάπτυξη του μωρού».

    Όπως εξηγεί η ειδικός, «είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο γέννησης μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος, καθώς και τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Ολοένα περισσότερες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι η παχυσαρκία και η κακή διατροφή επίσης έχουν σοβαρές συνέπειες, αφού αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κυήσεως, η υπέρταση και η προεκλαμψία. Επίσης υπάρχουν συνέπειες και για τα παιδιά των υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών αργότερα».

    «Είναι λοιπόν σημαντικό να ενθαρρύνονται οι γυναίκες να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους πολύ πριν θελήσουν να αποκτήσουν παιδιά. Η ιδανική ηλικία, μάλιστα, θα ήταν η εφηβεία, κατά την οποία αρχίζουν πολλές ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η κατάχρηση αλκοόλ», τονίζει η κα Μπιλάλη.6 ερωτήσεις για τα αντικαταθλιπτικάΠόσο αποτελεσματικός είναι ο υπέρηχος μαστού;