Τι κρύβει ο πόνος στην πλάτη;

Απευθυνθείτε στον ειδικό για να διαπιστώσει αν το άλγος προέρχεται από μηχανικά προβλήματα ή παθήσεις και να θέσει την κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση.

<p>Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να μην οφείλεται μόνο σε μηχανικά αίτια, αλλά και σε καταστάσεις που χρήσουν άμεσης αντιμετώπισης. Βέβαια, όπως αναφέρει ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manu

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να μην οφείλεται μόνο σε μηχανικά αίτια, αλλά και σε καταστάσεις που χρήσουν άμεσης αντιμετώπισης. Βέβαια, όπως αναφέρει ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης, το συχνότερο ποσοστό εμφάνισης του πόνου είναι μηχανικής αιτιολογίας.
'Αυτό σημαίνει πόνος λόγω της αδυναμίας στήριξης του κορμού, της κύφωσης, πόνος που προέρχεται από καμπτική εργασία, από στρες, από τροχαία ή εργατικά ατυχήματα και άλλες ορθοπαιδικού τύπου αιτίες, όπως κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, που μπορεί να προκαλέσει μεσοπλεύριες νευραλγίες. Επίσης η σπονδυλαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές αλλοιώσεις, όπως οστεόφυτα ή συνδεσμόφυτα και, φυσικά, μυϊκές κακώσεις, όπως θλάσεις μυών ή οστεοπορωτικά κατάγματα, αποτελούν σημαντικό ποσοστό της εμφάνισης πόνου στην ράχη, που αφορά στις μυοσκελετικές παθήσεις και κακώσεις, που είτε μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό'.

Ωστόσο ο πόνος στην πλάτη 'μπορεί να υποκρύπτει κάποιες σπλαγχνικές και οργανικές παθήσεις, οι οποίες πρέπει να διαγνωστούν, ώστε να μην παρασύρουν τον πάσχοντα σε άσκοπες αγωγές, χάνοντας, έτσι, πολύτιμο χρόνο για το πραγματικό οργανικό αίτιο', τονίζει ο ειδικός. Οι παθήσεις που μπορεί να αντανακλούν στη ράχη μπορεί να είναι διάφορες, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, έλκος στομάχου, κακοήθειες, νεοπλάσματα, λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης ή ακόμη και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, όπως σπονδυλίτιδα, ρευματοειδής σπονδυλαρθρίτιδα κ.ά.

 • <p>Εφόσον ο πόνος είναι μηχανικής αιτιολογίας και μόνο, τότε η ορθοπαιδική, η ρευματολογία και η φυσικοθεραπεία έχουν να προσφέρουν πολλά στην ανακούφιση ή στην εξάλειψή της, προσθέτει ο φυσικοθεραπευ

  Εφόσον ο πόνος είναι μηχανικής αιτιολογίας και μόνο, τότε η ορθοπαιδική, η ρευματολογία και η φυσικοθεραπεία έχουν να προσφέρουν πολλά στην ανακούφιση ή στην εξάλειψή της, προσθέτει ο φυσικοθεραπευτής.

  Οι κατηγορίες παθήσεων που αφορούν στην ραχιαλγία ορθοπαιδικά είναι:
  • Η κύφωση τόσο στα νέα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.
  • Η σπονδυλοαρθρίτιδα, συνήθως μετά τα 50.
  • Τα λεγόμενα σύνδρομα υπέρχρησης σε μικρούς και μεγάλους, όπως οι εργασίες του σπιτιού, η συνεχής επαφή με τα PC στο γραφείο ή στο σπίτι, η άρση βάρους παρατεταμένα.
  • Η έλλειψη άσκησης και αθλημάτων.
  • Το υπερβολικό στρες και η κακή ψυχοσυναισθηματική κατάσταση.
  • Οι μυϊκές θλάσεις ή κακώσεις μετά από ατυχήματα.
  • Οι οστικές βλάβες, όπως οστεόφυτα ή κατάγματα, είτε οστεοπορωτικά, είτε τραυματικά.
  • Η ρηχή αναπνοή, που δεν δίνει την δυνατότητα στην διαστολή του θώρακα.
  • Οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, με συνοδό μεσοπλεύρια νευραλγία.
  • Ινομυαλγία.

  «Η σύγχρονη φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση δίνει πολύ συχνά λύσεις στο πρόβλημα της ραχιαλγίας. Με ειδικό εξοπλισμό μπορεί να καταγράψει τη στάση, την κίνηση και την μορφολογία της σπονδυλικής στήλης, του κέντρου βάρους του σώματος, καθώς και την δύναμη και την αντοχή των βαθέων σταθεροποιών μυών της πλάτης, εντοπίζοντας τα «αδύνατα σημεία».

  Έτσι μπορεί να σχηματιστεί ένα πρωτόκολλο εξατομικευμένης φυσικοθεραπείας, έχοντας πολύ σύντομα θεαματικά αποτελέσματα. Επίσης με ειδικές ασκήσεις μπορούμε να διδάξουμε στον ασθενή την αυτοδιαχείριση του προβλήματός του, καταλήγει ο κ. Γουδέβενος.Δεν φαντάζεστε τι επηρεάζει την περίοδοΜάθετε για την υγεία σας από 11-13 Μαΐου